15 ianuarie -Ziua Culturii Naționale și nașterea poetului național Mihai Eminescu

15 ianuarie -Ziua Culturii Naționale și nașterea poetului național Mihai Eminescu
Eminescu, cuvânt scris – cuvânt cântat” – recital de muzică și poezie, susținut de elevii de la Școlile Gimnaziale “Vintilă Brătianu” și “Constantin Brâncoveanu” Ștefănești.
Mai am un singur dor,/ În liniştea serii….//…Să nu-l lăsăm să moară din conştiinţa neamului său pe poetul tuturor vremurilor, înger de pază al nostru, al românilor. Nici nu ar fi posibil, pentru că de la Nistru pân’ la Tisa / Tot românu’ îl reciteşte, îl redescoperă, îl plânge, îl iubeşte, îl cântă, îl trăieşte pe Mihai Eminescu.
Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani. A fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educaţie filosofică, opera sa poetică fiind influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant şi de teoriile lui Hegel.
A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinţa din 25 ianuarie 1902.
A murit la 15 iunie 1889, la 39 de ani, la Bucureşti, iar la 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.
Mulțumim tuturor, elevilor și cadrelor didactice, pentru programul artistic dedicat Zilei Culturii Naționale și marelui poet Mihai Eminescu.
Surse: wikipedia, historia.ro, romaniaculturala.ro





Lasă un răspuns